U Drugoj srednjoj školi realizira se niz projekata koje su inicirali učenici kuharskog smjera zajedno sa svojim profesorima i direktorom ove obrazovne ustanove. Nakon obuke djece u pokretu, najavljuju slične projekte, a za realizaciju jednog od njih s predznakom eko neophodno je obezbjediti oko 7.000 KM. U ovom slučaju će biti neophodna finansijska podrška lokalne zajednice.
”Cilj obrazovanja nije samo učenje usvajanja činjenica već razvijanje sposobnosti da se znanje preradi samostalno vlastitim misaonim sposobnostima i koristi za učenje rješavanjem problema” ističu u Drugoj srednjoj školi Cazin. Naglašeno je da projektna metoda nudi različite mogućnosti i savremena škola je bez nje nezamisliva. Stoga su projekti postali redovna praksa u ovoj cazinskoj obrazovnoj ustanovi. U toku je realizacija nekoliko projekata, najavljuju i druge, a među njima i sa predznakom eko. Nije riječ o čišćenju škole ili okoliša. Biće organizirana obuka za pripremu hrane. Fokus je na načinu pripreme.
„Pripremanje hrane nije puko kuhanje i razvijanje samo dobrih kulinarskih vještina kod učenika, već i mnogih drugih, poput racionalnog trošenja ili zaštiti sredine“ , kaže Jasmin Topić, profesor u Drugoj srednjoj školi. Dodao je da profesori i učenici ove cazinske škole imaju ideja samo je ponekad za njihovu realizaciju potrebna podrška i lokalne zajednice.
Ismeta Nuhić