Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona i Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, uz financijsku podršku USAID-a, realiziraju projekat „Tradicionalni ugled hrane“. Sutra će u Bihaću biti održana uvodna konferencija, a u završnici projekta biće uspostavljena četiri certificirana proizvođača odnosno dva prehrambena proizvoda sa oznakom tradicinalnog ugleda.
U cilju osnaživanja turističke ponude destinacija u Unsko-sanskom kantonu jačanjem gastro turizma sa oznakom garantirano tradicionalnih specijaliteta, Obrtnička komora USK u suradnji sa Biotehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću i financijsku podršku USAID-ovog programa Turizam BiH, počela je implementaciju projekta „Tradicionalni ugled hrane“ .
„Cilj je da tradicionalni proizvodi što više postanu dio turističke ponude. Dva naša proizvoda – trahana i krajiški omeč biće kao garantirani tradicionalni specijaliteti registrirani u Agenciji za sigurnost hrane BiH”, kaže dr. Halid Makić, profesor na Biotehničkom fakultetu.
U cilju razvijanja oznake i daljeg brendiranja biće uspostavljena najmanje četiri certificirana proizvođača registrirana za proizvodnju prehrambenih proizvoda sa oznakom tradicionalnog ugleda u skladu sa Pravilnikom o sistemu kvalitete za prehrambene proizvode, a naravno uz ispunjavanje neophodnih uvjeta otvaraju se vrata za uključivanje novih obrtnika.
Realizacijom planiranih aktivnosti želi se razviti partnerstvo na lokalnom nivou kako bi određena turistička destinacija dobila jedinstvenu gastro ponudu, što podrazumijeva koordinaciju nekoliko učesnika – od proizvođača tradicionalnih proizvoda preko njihove distribucije turistima odnosno konzumacije u turističko-ugostiteljskim objektima. Registracijom i dizajnom proizvoda ali i njihovim plasmanom razvijaće se i strategija marketinga te druge komponente. Prezentacija projekta najavljena je za sutra u Bihaću a tom prilikom biće ukazano i na značaj registracije proizvoda kao garantirano tradicionalnih specijaliteta.
Azra Bajrić