O nama

 

Eksperimentalno emitovanje programa Radio Cazina počelo je 1974.godine, a zvanično je počelo 2. septembra 1975. godine. Prve riječi u eteru cazinskog radija „Dobar dan, ovo je Radio Cazin“ izgovorila je spikerica Enesa Abdić.

Od 1975.godine Radio Cazin je jedan od najvažnijih izvora informacija Cazinjanima, a svakodnevno smo u domovima brojnih slušalaca, ne samo u Cazinu, već, zahvaljujući kablovskim operaterima, internetu i IP televizijama, i širom svijeta.

Od samih začetaka Radio je pratio sva događanja u općini, te i sam bio kreator i inicijator mnogima, a pokretanjem Televizije u januaru 1993.godine  programski sadržaji su prošireni i na zbivanja sa kantonalnog nivoa. Radijski program emitujemo na frekvencijama 89,9 i 98,8 MHz kao i na Internetu.

TV Cazin s radom je počela u gotovo nemogućim uvjetima krajem ratne 1992.godine. Nastala je kao odgovor na tadašnju medijsku blokadu i prijeka potreba. Od gotovo priručnih sredstava i bez ikakvog iskustva tadašnjih uposlenika Radio Cazina u radu na televiziji, uspješno je odgovorila, te postala prepoznatljiv medij u USK, ali i šire.

U početku je Televizija Cazin program emitovala dva puta sedmično. Bilo je to u ratnom periodu kada je građanima Cazina ovaj medij bio jedini prozor u svijet. U poslijeratnim godinama tehnička opremljenost je rasla, emitovanje programa uspostavljeno svakodnevno a radilo se i na edukaciji kadra.

Činjenica da je televizija opstala potvrđuje da smo ispunili svoju misiju – izvještavati o svim onim lokalnim temama i sadržajima koje nećete vidjeti nigdje drugdje, a od velike su važnosti za život svih Cazinjana.

Poštovanje novinarskih principa o pravovremenoj, tačnoj i istinitoj informaciji bila je osnova za dobru suradnju sa lokalnim i kantonalnim vladinim i nevladinim institucijama, nizom uspješnih privrednih subjekata, te evropskim i svjetskim medijima – Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa, Tv Liberty čije programe reemitujemo pružajući tako šansu našim slušaocima i gledaocima da im budu dostupne vijesti ovih respektabilnih svjetski poznatih medijskih kuća.

Team RTV Cazin