Prepoznatljivosti određene turističke destinacije doprinosi ponuda bazirana na tradicionalnim specijalitetima određenog kraja, a značajnu ulogu imaju i tradicionalne rukotvorine. U Unsko-sanskom kantonu posljednjih godina turistička ponuda nastoji se osnažiti brendiranjem krajiških specijaliteta, pa su nakon upisa dvije vrste tjestenine u Registar tradicionalnih specijaliteta na red došli mliječni i mesni proizvodi. Osim njih priprema se i brendiranje određenih rukotvorina, što bi sve u cjelini trebalo doprinjeti većem interesu turista za ovaj kraj. Radi se o projektu „Poljoprivredni proizvodi i tradicionalne rukotvorine kao dio turističke ponude“ u okviru kojeg je u Mjesnoj zajednici Ostrožac održana motivaciona radionica.
„Poljoprivredni proizvodi i tradicionalne rukotvorine kao dio turističke ponude projekat je Obrtničke komore USK koja želi dati podršku lokalnim proizvođačima da prošire svoj asortiman. Nova motivaciona radionica održana u MZ Ostrožac imala je cilj animirati lokalne proizvođače“, kaže Enes Arapović, predsjednik Komore.
U brendiranju odnosno certificiranju proizvoda i proizvođača značajnu će ulogu imati Biotehnički fakultet u Bihaću. Projekat je posebno usmjeren na Ostrožac kao jedno od najljepših sela u BiH. Svoju šansu mogu pronaći kako mještani tako i drugi obrtnici.
Standardizacija i certifikacija rezultira većom konkurentnošću, a authtonost otvara nove mogućnosti. Realizaciju projekta financijski dijelom podržava USAID. Podrazumijeva i pokretanje četiri startup-a čija će osnovna djelatnost biti proizvodnja dva zaštićena poljoprivredna proizvoda i dvije rukotvorine – suvenira.
Novinarka Azra Bajrić